Skaraborg

Få kommuner erbjuder borgerliga begravningsförrättare

De skaraborgska kommunerna är dåliga på att erbjuda borgerliga begravningsförättare.
Det trots att borgerliga begravningarn ökar när allt fler lämnar Svenska kyrkan. Endast fem av Skaraborgs femton kommuner har utsett egna borgerliga begravningsförrättare som kan hjälpa medborgarna.

Trots att efterfrågan på borgerliga begravningar ökar när allt fler lämnar Svenska kyrkan så är kommunerna i Skaraborg dåliga på att utse egna borgerliga begravningsförättare som kan stå till tjänst för invånarna.

Endast fem av Skaraborgs 15 kommuner, Lidköping, Vara, Skara, Mariestad och Skövde har utsett egna borgerliga begravningsförättare. I vissa kommunen står man även för kostnaden av förrättaren.

I Falköping kan kommunen inte hänvisa till någon borgerlig begravningsförrättare.  Något som begravningsombudet Annika Wilow Sund vill ändra på.

- Det vore en trevlig gest av kommunen eftersom vi nu har vigselförrättare-

Kommunerna får själva avgöra om de vill utse en borgerlig begravningsförättare eller inte. Det är alltså inte lagreglerat.

Men det kommer att krävas av kommunerna i framtiden tror Conny Johansson , oppositionsråd för socialdemokraterna i Falköping.

- Jag tror att behovet kommer växa så det är något vi behöver ta itu med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista