Konsumenter vill handla klimatsmart

Miljö och klimat har blivit en allt viktigare faktor när vi handlar.
En alldeles färsk undersökning från Svensk handel visar att just hur miljövänlig en vara är har ökat i betydelse för konsumenten.
– Jag tycker att det är ganska självklart. Kan jag välja något som är lite bättre så gör jag det – om det inte är extremt mycket dyrare, säger Hjobon Lasse Berg.

I Svensk handels undersökning anser 92 procent av de tillfrågade handlarna och butikscheferna att produkternas miljövänlighet har i ökat i betydelse när konsumenterna väljer varor.

- Vi märker en stadig försäljningsökning hela tiden. Efterfrågan är stundtals större än tillgången. Folk frågar mycket mer när de gör sitt val så vrider de handen och tar hellre en miljömärkt vara, om det finns en i det segmentet, säger Magnus Morell, chef för Coop Forum i Skövde.

– Jag har väl alltid tänkt att man måste vara rädd om sin miljö, så nu när det kommit så mycket bra varor så är det klart att jag köper dem, säger Gunilla Johansson från Hjo medan hon går bland hyllorna.

Sedan många år hjälper märken Svanen, Bra miljöval och KRAV intresserade konsumenter att välja rätt.

Till hösten kommer troligen ännu en märkning som ska visa om maten är producerad på ett sätt som minskar utsläppen av växthusgaser.
Bra idé, tycker Törebodabon Kristina Mann:

– Jättebra. Nu vet man ju inte vilka leverantörer de har eller hur långt maten forslats och man orkar inte ta reda på det hela tiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".