MARIESTAD

Mariestadspersonal tveksam till nedskärningar

Nu är det klart att 47 jobb försvinner på Metsä Tissues pappersfabrik i Mariestad, detta för att fabriken ska kunna konkurrera med liknande fabriker på andra håll.
Personal på företaget är dock tveksam till att neddragningen är möjlig. 

Sture Svensson, som jobbat i mer än 40 år på företaget i Mariestad, är orolig för att Metsä Tissue nu sparar för mycket.

- Jag har ju varit med i många, många år och varit med om ett antal neddragningar och ett flertal gånger har vi sagt ”hur ska det bli?” och ”kommer vi att klara det här i fortsättningen?” och nu står vi inför den här frågan igen, säger han. 

Någonstans finns det en gräns för vad personalen klarar av, menar han.
- Frågan är om vi inte närmar oss en gräns nu.

Sture Svensson berörs inte själv av nedskärningen på företaget, men han befarar att företaget vill spara mer än vad som är möjligt.

- Det räcker ju att någon blir sjukskriven, att någon inte orkar med, att någon vill vara ledig och ta ut semester eller kompledighet. Hur ska det då gå?

Den personal som varslas om uppsägning ska få hjälp av utbildningsföretaget lernia med att hitta nya jobb, säger Lars Persson som är ordförande för Pappers på Metsä Tissue i Mariestad. 

Tvärt emot vad man kan tror så finns det ganska gott om indistrijobb i området kring Mariestad, säger han.
- Vi har förhoppning om att vi ska hitta jobb åt de berörda, säger Lars Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".