Vara

Hemtjänst måste riskanalysera alla hem de besöker

Arbetsmiljöverket kräver nu att hemtjänsten i Vara kommun bedömer arbetsmiljöriskerna i alla enskilda hem som hemtjänstpersonalen besöker.
Om det inte blir gjort senast i augusti i år måste kommunen betala ett vite på 100 000 kronor.

Personalen ska dessutom utbildas i riskbedömning, för att minska risken att drabbas av olyckor och sjukdom.

Några av de arbetsmiljörisker som hemtjänstpersonalen utsätts för kan vara - enligt Kommunals huvudskyddsombud Monica Jäger - ensamarbete, vägen dit, väglaget, låga sängar, mattor, fallrisker.

- Tittar man inte på det förebyggande och gör en riskanalys, så finns farhågorna att man ramlar in i arbetsskador och annan ohälsa för personalen, säger hon.

Vid en inspektion för två år sedan upptäckte Arbetsmiljöverket brister i hur hemtjänsten i Vara kommun arbetar med förebyggande arbetsmiljöinsatser, och flera gånger har Vara kommun blivit ombedd att rätta till problemen.

Monica Jäger i Kommunal säger att anledning till att hemtjänsten inte kunnat bedöma riskerna i arbetsmiljön beror på två saker.

Dels är arbetsbelastningen är så hög att personalen helt enkelt inte hinner gör nödvändiga riskbedömningar. Dels vet personalen inte heller hur man gör riskanalyser, eftersom kommunen inte ordnat någon utbildning.

- Man har inte prioriterat den här utbildningen, säger Monica Jäger.

Nu måste allstå Vara kommun vidta åtgärder, annars hotar ett vite på 100 000 kronor.

- Jag tycker det är bra att Arbetsmiljöverket sätter ner foten. Jag hoppas verkligen att kommunen - alltifrån arbetsledning till politiker - tar till sig det här och att vi gemensamt jobbar fram något bra, säger Monica Jäger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".