MARIESTAD

Politiker vill ha Länsrätten kvar

Länsrätten i Mariestad bör flyttas till Jönköping, enligt ett förslag i en ny utredning.
Nu höjer politiker från Mariestad sina röster för att få ha Länsrätten kvar.

Förslaget om en flytt till Jönköping går tvärt emot det som sades när länet bildades, menar kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Ulla Göthager.

När storlänet Västra Götaland skulle bildas var planen att Mariestad skulle bli ett rättscentrum, hävdar hon. Och hon är mycket kritisk till förslaget om en flytt.

- För mig är det helt ofattbart att den nuvarande borgerliga regeringen gör en total centralisering. Jag är mycket besviken.

Utredningen med förslaget att flytta Länsrätten till Jönköping ska presenteras för regeringen den 30 april.
Tidigare har regeringen beslutat att tingsrätten i Mariestad ska flyttas till Skövde.
Det här innebär att det inte kommer att finnas några domstolar kvar i Mariestad.

Moderata riksdagsledamoten Sten Bergheden från Mariestad, säger att han tänker slåss för att Länsrätten blir kvar i Skaraborg.

- Vi kommer att ta de kontakter vi behöver i regeringskansliet för att framföra Skaraborgs syn på detta och, för min del, även Mariestads syn på det hela. Jag och moderaterna tänker slåss för Mariestad och Skaraborg när det gäller Länsrätten, säger Sten Bergheden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".