Sjuksköterskorna Marie Hagfjäll, Inga Törmönen , Maria Lindroth och Susanne Karlsson
SKÖVDE/LIDKÖPING

Sjuksköterskorna visade sitt missnöje

På lördagsförmiddagen samlades ett stort antal vårdanställda till demonstrationer på Nya stadens torg i Lidköping och på Hertig Johans torg i Skövde. Med budskapet ”rätt lön till livsviktiga yrken” ville de visa sitt missnöje med lönerna.

Efter fyra års högskolestudier har en sjuksköterska i kommunal sektor i dag en ingånglön på drygt 18 000 kronor/månad. Efter många år i yrket ligger en vanlig månadslön på 25 000 kronor/månad.

Marie Hagfjäll var en av dem som valde att delta i demonstrationen för att visa sitt missnöje med lönenivån i yrket.
Hon jobbar som distriktssköterska i Skövde kommun och menar att stridsviljan finns i yrkesgruppen och att det nu är dags att strida för lönerna.

- Nu måste vi göra någonting! Och jag tror att de flesta känner så nu. Det har gått en lång period när det inte har hänt något, så nu får de ta tag i det. Arbetsgivaren anser att de inte har råd men vi vet att de har det.

Bland de sjuksköterskor som samlades kring plakat och slagord på lördagen fanns en känsla av att ”nu är det nog” och på Radio Skaraborgs fråga hur länge de kan klara av att strejka för sina löner blir svaret ”hur länge som helst”.

Sjuksköterskan Susanne Karlsson fanns också på plats i Skövde vid demonstrationen.
När hon tänker på vad hon tjänar i månaden jämfört med många andra yrken så känns det inte alls bra, säger hon.

- Jag tänker på det arbetet jag gör: jag har ansvar för människor och det lönar sig inte i dag. Hade jag haft ansvar för dataapparater, då hade jag haft 10 000 kronor till minst!

På måndag går Vårdförbundet ut i strejk, och ett varsel som också kommer att påverka Skaraborg, träder i kraft den femte maj.
Då stänger åtta avdelningar på sjukhusen i Skövde och Lidköping - bland annat ingår röntgen, ortopedi, kirurgi, gynekologi, äldrevård, och medicinska avdelningar i varslet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".