Grästorp

Nytt bibliotek efter år av väntan

Många kommuner i Skaraborg planerar för nya och modernare stadsbibliotek. Bland dem Grästorp, där man efter många år i provisoriska lokaler är på gång med ett nytt bibliotek.
- Det är efterlängtat. Här är alldeles för trångt, hyllorna för högt upp och vi kan inte visa vad som finns här, säger bibliotekarien Karin Lyberg.

- När jag kom hit 1986 var nya lokaler på gång. Jag trodde det skulle ta ett par år, men inte så här länge, säger Karin Lyberg.

På fler andra håll i Skaraborg planeras det nu för nya, modernare bibliotek, bland annat i Mariestad, Lidköping och Vara.

Just nu handlar diskussionen i Grästorp om var biblioteket ska ligga- fyra olika förslag har presenterats för politikerna, men nu utreds ytterligare ett femte förslag.

Kommuninvånarna i Grästorp har fått tycka till- 650 personer fyllde i en enkät och det som kom upp där var att de allra flesta vill ha ett bibliotek som ligger i centrum. Man vill också ha mer än bara böcker, som tex tillgång till café.

Karin Lyberg tror att det är en nödvändig utveckling att biblioteken förändras, eftersom de fyller en annan funktion idag.

- Det visar sig att biblioteken lånar ut färre böcker, men har ändå fler besökare. Biblioteken har blivit en samlingspunkt och då behöver människor få plats och möjlighet att exempelvis leta på Internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista