Kriminalvården saknar rutiner för självmordsförsök

Kriminalvården saknar övergripande rutiner för hur självmordsförsök ska hanteras.
Det har uppdagats efter det dödsfallet på häktet i Mariestad, där personalen lät en 23-årig man hänga kvar i snaran när de upptäckte att han hängt sig.
– Jag trodde att det fanns övergripande rutiner, men det är uppenbart att så inte är fallet, säger Lars-Håkan Nilsson, medicinskt ansvarig inom Kriminalvården.

Den här veckan tas självmordet i Mariestad upp i Kriminalvårdens personalansvarsnämnd.  

23-åringen som hängde sig i ett duschrum på häktet i Mariestad kunde ha överlevt om personalen vetat vad de skulle göra. Men det visste de inte, och i sin okunskap stängde de och låste dörrren.

Först därefter larmade de räddningstjänsten och nio minuter senare fick ambulanspersonal igång mannens hjärta. Två dagar senare dog han på sjukhus.  

Efter SR:s granskning av det här fallet visar det sig nu att rutiner för hur liknande händelser ska hanteras saknas i kriminalvårdens omfattande regelverk.

– Jag har läst incidentutredningar om tidigare självmord. Där har vi fått uppfattningen att folk vetat precis vad de ska göra när de påträffar en till synes livlös människa, men nu har det blivit uppenbart att de här rutinerna inte finns. Vilka ställen som har vilka rutiner, det vet jag inte, men det finns i alla fall ingen enhetlig rutin för hela Kriminalvården, säger Lars-Håkan Nilsson. 

Nu sätter Kriminalvården in akututbildning för att i framtiden förhindra liknande dödsfall, och skickar också ut en grupp experter för att inspektera landets häkten och anstalter.  

Lars-Håkan Nilsson har tidigare jobbat inom sjukvården. Han är förvånad över bristen på rutiner och menar att det här varit en blind fläck inom kriminalvården. 

– Det är mycket anmärkningsvärt. Förmodligen har det funnits rutiner vid något tillfällen, men antingen har de inte uppdaterats eller inte spridits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista