Skaraborg

Hyresvärd låste ut gravid kvinna

Uppdaterad 11:47
Diskrimineringsombudsmannen, DO, har stämt en hyresvärd i västra Skaraborg som bytte lås så att en gravid kvinna och hennes barn inte kunde komma in i sin bostad.
Detta skedde efter att hyresvärden fått veta att familjen var romsk.

Familjen led stor skada av händelsen, och Ulrika Dietersson, jurist på DO, säger att så får en hyresvärd inte bete sig:

- Jag tror aldrig jag sett i en anmälan till DO att man blivit utelåst rakt upp och ner på det här sättet.

DO har en hel del anmälningar som rör just bostadsdiskriminering. Det kan handla om att personer inte fått den lägenhet de sökt, eller att de blivit uppsagda från ett hyresavtal - ofta för att någon klagat.

- Men det här väldigt abrupta avbrytandet av ett hyresavtal det har jag aldrig sett, säger Ulrika Dietersson.

DO yrkar nu på 120 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Hyresvärden förklarar sitt handlande med att kvinnan inte betalat hyran.

Hyresvärden har tidigare varit åtalad för olaga diskriminering och egenmäktigt förfarande, men friades av tingsrätten i Lidköping. Trots det tror DO-juristen Ulrika Dietersson på framgång den här gången.

- När det gäller brottmål är det väldigt höga beviskrav på åklagaren, som helt och hållet ska kunna bevisa uppsåt hos den som är åtalad. När det gäller lagen om förbud om diskriminiering så finns det en särskild bevisregel som ger en viss bevislättnad till den som säger att diskriminering har skett, säger Ulrika Dietersson.

Idag tar Lidköpings tingsrätt upp målet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista