Hjo

Nämndordförande i blåsväder "Han borde avgå"

Ett ärende om vindkraft har gjort att det blåser rejält kring Björn Bröne (f), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden i Hjo.
Det blåser så mycket att socialdemokraterna anklagar Bröne för att bedriva partipolitik i nämnden och kräver att han avgår:
- Jag blev förbannad, ledamöterna blev arga och hela s-gruppen blev tvärförbannade, för i nämnden ska det inte vara politik, säger Pierre Rydén (s).

Miljö- och bygglovsnämnden gav bygglov till två vindkraftverk på Åsen i Hjo kommun. Men nämnden var oenig. Ordföranden Björn Bröne var en av dem som var emot att ge bygglov.

Brönes argument är att bygglovet strider mot kommunens egen vindkraftplan. Den planen säger att Åsen är ett område där man bara i undantagsfall ska säga ja till vindkraft. Därför skrev Björn Bröne en inlaga till länsstyrelsen där det framgick att beslutet strider mot kommunen egen vindkraftplan:

- Vi måste följa vindkraftplanen. Den är antagen av kommunfullmäktige och om man inte följer en sådan plan så kan man fråga sig varför man ska ha en, säger Björn Bröne.

Starka reaktioner
Flera ledamöter i nämnden reagerade starkt på inlagan. Motsättningen ligger i att nämnden i demokratisk ordning fattat ett beslut om bygglov. Socialdemokraterna anser att Brönes skrivelse underminerar det beslutet och vill att han avgår. Nu hoppas de få fler partier med sig:

- Det handlar om hur han uppfört sig som ordförande. Han har inte varit lojal mot nämndens beslut. Han bör ställa sig frågan om han kan sitta kvar. Vi anser att han inte kan det, säger Pierre Rydén.

Splittrat bland borgarna
Frågan om vindkraften splittrar borgerligheten i Hjo, men Björn Bröne tror inte att han kommer att behöva lämna sin post:

- De säger att jag inte följer demokratiskt fattade beslut, men jag anser att det är det jag gör eftersom jag följer vindkraftplanen. Den här är väl ingen fråga som ska fälla alliansregeringen i Hjo kommun, det tror jag inte, säger Björn Bröne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".