Lidköping/Vara

Ord står mot ord i diskrimineringsmål

Idag tog Lidköpings tingsrätt upp tvisten mellan en romsk kvinna och en hyresvärd på Varaslätten.
Kvinnan hävdar att hon blev utelåst av hyresvärden på grund av sin etniska bakgrund. Med hjälp av Diskrimineringsombudsmannen, DO, kräver hon 120 000 kronor i skadestånd.

Kvinnan är resande rom och kom överens med en hyresvärd på Varaslätten om att hyra en lägenhet hösten 2005. Det är båda parter överens om. Men sedan går berättelserna isär.

Kvinnan säger att hon betalade hyran kontant i förskott, och att hon sedan flyttade in med man och barn. Men efter ett par dagars bortovaro kom hon hem och kom då inte in i sitt eget hem. Låset var utbytt, och hon fick också höra att hon inte var välkommen eftersom hon var rom.

Hyresvärden har en helt annan uppfattning. Han säger att han aldrig fick några pengar, och att kvinnan därmed förlorade rätten till bostaden.

- Det har ingenting med etniskt ursprung att göra, säger mannens advokat Tomas Berner.

Men kvinnan säger sig vara helt övertygad om att hon minns rätt. Hon betalade en hyra som hon sedan aldrig fick tillbaka, och hon säger att hon flera gånger fick höra nedsättande ord om sin bakgrund.

- Jag betalade kontanta pengar till honom. Jag håller fast till hundra procent vid den versionen, säger kvinnan.

Kvinnans fall drivs av DO, som anser att det här är ett viktigt ärende. Kvinnan själv säger att det inte handlar om pengar, utan att hon vill förhindra att något liknande händer igen:

- Så att han inte gör det mot andra, och att andra hyresvärdar inte gör likadant, säger hon.

Hyresvärdens advokat anser att hans klient är oskyldigt anklagad och att mannen lidit av processen och den massmediala bevakningen:

- Han tycker det här är obehagligt och ovant och, säger Thomas Berner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".