Skövde

Skövde kommun rapporterade fel om Rydskolan

Skövde kommun har rapporterat en högre lärartäthet för den neddragningshotade Rydskolan i Södra Ryd än vad som är sant.
Det konstaterar Skolverket efter att ha inlett en inspektion på skolan.

Tonläget har varit högt - mellan politiker å ena sidan och föräldrar, elever och lärare å den andra - om det finns tillräckligt med lärare på Rydskolan eller inte.  

Stormöten har hållits där Skövdes kommunalrådet Tord Gustafsson försvarat att Rydskolan förlorar 16 lärare nästa termin, bland annat med argument om en hög lärartäthet.  

Men nu menar Skolverket att Skövde kommun använt falska siffror om antalet lärare på Rydskolan. Efter inspektioner på skolan kan de konstatera att antalet lärare är färre i verkligheten än på pappret. 

- Vi är osäkra på vilken lärartäthet det faktiskt är på skolan, eftersom siffrorna som är redovisade till oss inte stämmer, säger Kjell Ahlgren som är inspektör på Skolverket. 

Enligt lärare på skolan kommer lärartätheten nästa termin vara sämre än någonsin - strax över fem lärare på hundra elever. Siffran som kommunen presenterat för Statistiska centralbyrån ligger på det dubbla.  

Varför Skövde kommun gör så har Kjell Ahlgren på Skolverket ingen uppfattning om, men han utesluter inte att det kan handla om ett medvetet sätt att förbättra statistiken. 

- Jag tror att man har räknat med andra kategorier i den siffran. Jag skulle rekommendera att man tydligt redovisade, från kommunen, på vilket sätt man räknar lärartäthet på samtliga skolor så man får en jämförbar siffra, säger Kjell Ahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".