Mullsjö

Mullsjös kommunledning går efter kritik

Uppdaterad 13:58
Halva kommunstyrelsen i Mullsjö kommun avgick med omedelbar verkan efter ett kommunfullmäktigemöte på tisdagskvällen.
Anledningen var revisorernas skarpa kritik mot ledningen.

Det är politiskt kaos i Mullsjö sedan nio av ledamöterna i kommunstyrelsen valde att hoppa av sina uppdrag i kommunstyrelsen. Det gjorde de efter ett stormigt möte i kommunfullmäktige under tisdagskvällen.

Det var igår som kommunrevisionen i Mullsjö presenterade sin mycket kritiska granskning av styret i kommunen. En granskning som var så kritisk att revisorerna inte tycker att kommunalråden Stefan Lindkvist och Eva Nilsson ska få ansvarsfrihet. Det bör inte heller tekniska utskottets ordförande, Leif Andersson få, enligt rapporten. Ytterligare sex politiker fick kritik.

Frågan om ansvarsfrihet eller inte sköts på framtiden, men mitt under den heta debatten som följde på revisionsrapporten valde alla nio som fått kritik att lämna in - de två ledande kommunalråden, kommunstyrelsens ordförande Stefan Lindkvist (Mullsjös framtid) och vice ordförande Eva Nilsson (m).
Folkpartiets representanter ställde också sina platser till förfogande.  

Majoriteten av kommunstyrelsens medlemmar försvinner bokstavligt talat över en natt och frågan är vad som nu händer i Mullsjö.

- Jag har ingen aning om vad som händer mer än att jag flyttar ur kommunhuset i morgon, sade Stefan Lindkvist efter kommunfullmäktiges möte.

Man skulle kunna tolka politikernas avhopp som att de åtminstone delvis ger revisionen rätt, men det håller inte Stefan Lindkvist med om.

- Nej, det gör vi inte. Vi fick dessutom inga svar på våra frågor under mötet, vilket jag tycker är konstigt, säger Lindkvist.

Det blir den politiska minoriteten som får ta över styret av Mullsjö de närmaste dagarna, uppger kommunfullmäktiges ordförande Ingemar Eriksson.

Ett nytt fullmäktigmöte har kallats in till tisdag kväll, och det är fortfarande oklart hur kommunen ska styras på lång sikt och vad avhoppen betyder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".