Karlsborg

Oro på K3 efter nedläggningshot

Uppdaterad 16:30
Karlsborgs garnison läggs ned och all verksamhet flyttas till andra orter. Detta är innehållet i ett förslag som diskuteras i försvarsledningen just nu, i ett led att komma tillrätta med den ekonomiska krisen.
På K3 i Karlsborg väntar man nu på mer detaljerad information i morgon förmiddag.

På en presskonferens på onsdgaseftermiddagen berättade Försvarsmaktens generaldirektör att bland annat Karlsborg garnison kan komma att läggas ned. Man arbetar nu efter ett förslag där totalt fyra orter berörs.

Enligt förslaget avvecklas Karlsborgs garnision, specialförbanden flyttas till Såtenäs och underrättelsebataljonen ISTAR flyttas till Kvarn.

Nu är detta alltså ett förslag som är långt ifrån färdigt. Dessutom finns en politisk process som kan innebära förändringar.

Stämningen på K3 är idag spänd och känslan av ovisshet är påfrestande, berättar informationschefen Jens Ramhöj:

- Det är svårt för oss som jobbar här på det här regementet - som är så framtidsinriktat och som innehar kompetenser och unika förmågor som är efterfrågade i omvärlden - att förstå att vi skulle vara utsatta för detta. Även om vi inte vet någoting så tycker jag att alla har rätt att vara lite oroliga.

Men oron är märkbar inte bara bland den militära personalen, utan också bland ortsborna. De minns hur Flygflottiljen F6 mycket hastigt lades ned i mitten på 90-talet, och det finns ett rädsla för ett nytt dråpslag:

- Jag tycker det vore bedrövligt. Ska de slå på Karlsborg när vi äntligen börjat komma upp oss igen. Det vore en katastrof, säger en Karlsborgsbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".