Töreboda

Centralskolan arbetar förebyggande mot främlingsfientlighet

För att snabbt upptäcka främlingsfientliga åsikter eller annan mobbning så har Centralskolan i Töreboda så kallade Amoreombud i klasserna.
Om man ser någon form av kränkningar så stoppas det omedelbart.

För några år spreds främlingsfientliga åsikter på Centralskolan i Töreboda. Personal började då arbeta förebyggande och en policy togs fram.

Bland annat startade skolan Amoregrupper, och nu har varje klass ombud som ser till att alla former av kränkningar uppmärksammas. Skolan har även tät kontakt med föräldrar, socialtjänst och polis.

- På så sätt förebygger man att det ska hända, så det är klart att det är viktigt, säger åttondeklassaren Ellen Eklund, som är Amoreombuden.

Hon har upplevt att skolkamrater haft främlingsfientliga åsikter - bland annat var det någon som gjorde hitlerhälsning mot en person med invandrarbakgrund.

- Det har hänt någon gång, men det är inte så vanligt, säger Ellen Eklund.

Problemet med främlingsfientliga åsikter är idag inte lika utbrett som för några år sedan, men skolans rektor Christina Hedberg säger att det förebyggande arbetet måste fortsätta ändå.

- Jag tror det är viktigt att man alltid pratar om sådant här. Vi vuxna måste våga visa vad vi står för, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".