Skaraborg

Färre anmälningar om nazistpropaganda

Nazisternas verksamhet i Skaraborg har avtagit.
Det anser polisen, som uppger att privatpersoners anmälningar om främlingsfientlig propaganda minskar i Skaraborg.

I veckan hittade boende i Södra Ryd i Skövde flygblad med nynazistiska åsikter i sina brevlådor. Men trots det menar polisen att anmälningar om främlingsfientlig propaganda har minskat i Skaraborg. 

– Just nu är det väldigt lite anmälningar, säger Lars Johansson, som är chef för länskriminalen.  

Han menar att nazisternas verksamhet på det stora hela har minskat i Skaraborg, om man jämför med hur läget var för ett par år sedan.  

Efter att spinneriet i Tråvad brann ned julafton 2005 har Nationalsocialistisk front flyttat sin verksamhet till Karlskrona. Svenska motståndsrörelsen håller idag en låg profil i Skaraborg, liksom andra främlingsfientliga rörelser som funnits i området. 

– Om vi går tillbaka ett och ett halvt år så hade vi flera av de kända grupperna koncentrerade till Skaraborg. Men vi har sett att det lugnat ner sig, säger Lars Johansson. 

Idag finns däremot många forum på Internet där människor med främlingsfientliga åsikter är aktiva. Men den verksamheten har polisen i Skövde inte möjlighet att övervaka.

– Här i Skövde bedriver vi inte någon aktiv Internetspaning, säger Lars Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista