MARIESTAD

TBC-sjuk intern kan ha smittat 30

Flera anställda och interner i kriminalvården i Mariestad kan ha smittats av tuberkulos, en sjukdom som kan vara dödlig om inte den smittade får en kraftig antibiotikakur. 

Ett hundratal personer har hittills testats, efter att de varit i kontakt med en fånge som insjuknat. Av dem som testats har 29 stycken, enligt kriminalvården, visat tecken på TBC. De flesta av dessa är personal på häktet i Mariestad eller på Johannesbergsanstalten.

Provsvaret är inte liktydigt med att sjukdomen brutit ut eller ens kommer att göra det, betonar smittskyddsläkare Peter Nolskog till Radio Skaraborg.
De som testat positivt kommer nu att få göra ytterligare kontroller av lungorna.

Det är för tidigt att säga om det rör sig om ett allvarligt utbrott av TBC på Johannesbergsanstalten, menar Peter Nolskog.
- Nej, det kan man inte säga. Jag hoppas och tror att det inte är det, däremot kan jag inte garantera att inte någon blivit smittad.

Tuberkulos ger långvarig hosta och feber och sjukdomen är dödlig om den inte behandlas med en kraftig antibiotikakur. Bara när lungorna påverkas räknas en person som sjuk och det är också då som sjukdomen smittar.

Den TBC-sjuke mannen på anstalten tros ha varit smittsam i flera veckor utan att sjukdomen upptäcktes.
Det är inte särskilt märkligt, menar Peter Nolskog, eftersom TBC är en ovanlig sjukdom i Sverige.

- Tuberkulos är extremt ovanlig i Sverige och det är nog så att de flesta läkare inte ser en TBC-patient annat än med många års mellanrum. Hosta är däremot ett mycket vanligt symptom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".