Skövde

Polisen lade ner utredningen om stor metallstöld

Verkstadsföretaget Furhoffs Rostfria i Skövde är ett av de många företag som drabbats av de senaste årens stora metallstölder.
Tjuvarna kom över rostfri plåt värd 750 000 kronor, men Polisen har lagt ner brottsutredningen.
– Det är alltid tråkigt när man inte tar itu med de problem som finns i samhället, säger inköpschef Hans Furhoff på Furhoffs Rostfria.

Kraftigt stigande metallpriser på bland annat koppar, zink och aluminium har gjort att metallstölder har blivit ett av de mest lukrativa brotten för välorganiserade kriminella ligor runt om i landet.

I mitten av december i fjol stal tjuvarna 18 ton dyrbar rostfri plåt värd 750 000 kronor från lagret hos Furhoffs.

Tjuvarna kom till företaget i en stulen lastbil. De tog sig in på fabriksområdet och tjuvkopplade en truck, som de använde för att lyfta den rostfria plåten från lagret till lastbilen.
Den hittades senare i Trollhättan.

Ingen har gripits för stölden hos Furhoffs, där försäkringsbolaget är den stora förloraren. Bolaget har tvingats betala ut 700 000 kronor till Furhoffs för den försvunna plåten.

Polisen prioriterar inte metallstölderna, trots att ligornas verksamhet tros omsätta enorma belopp.

Polisen i Göteborg har nu gripit flera personer som misstänks för flera av de större metallstölderna i landet. De sitter häktad i avvaktan på eventuell rättegång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".