Göta kanal har öppnat

12 båtar gick genom slussarna vid Sjötorp när Göta kanal öppnade för säsongen på fredagsmorgonen. Totalt väntas mellan 4.000 och 5.000 båtar gå på kanalen under sommaren, men till en början är det bara öppet för förhandsbokade båtar.

Med en kanonsalut öppnades Göta kanal vid Sjötorp klockan nio i morse. Öppnandet sker alltid den 2 maj, och fram till den 8 juni är det bara förhandsbokning som gäller.

- Det är inte så många som vill gå kanalen nu i början av säsongen, så därför samlar vi ihop båtarna i grupper, säger Övermechanicus Gunnar Andréason vid Sjötorp.

Samtidigt med öppnandet invigdes ockeså en utställning med brev som kanalens skapare Baltzar von Platen skrev till sin hustru och sina söner, men också till andra länder.

- Breven visar sidor av von Platen som vi kanske inte visste att han hade, säger Gunnar Andréason.

Göta kanal sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön och har 58 slussar. Kanalens totala längd är 190,5 km, varav 87 km är grävd kanal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".