Skara

Tjejgrupp med sikte på det positiva

Ungdomsmottagningen i Skara har startat en tjejgrupp, där högstadieelever träffas en gång i veckan och gör saker tillsammans.
Ett syfte med gruppen är att visa på alternativa livsstilar.
– Det är så väldigt roligt att de har fixat en sån här sak. Man har verkligen någonting gemensamt hela tiden, säger Laura Iberdemaj, en av tjejerna i gruppen.

Diskussionerna är livliga när tjejgruppen planerar en monter de ska göra, med information om ungdomsmottagningens verksamhet.

– Jag kan skriva om klamydia då, säger en av tjejerna.

– Jag vill skriva om homosexualitet, ropar en annan.

– Då tar jag heterosexualitet, säger en tredje.

Tjejerna, som går i åttan och nian på Djäkneskolan träffas en förmiddag i veckan och pratar och gör aktiviteter tillsammans.

Laura Iberdemaj, Anna Almgren, Johanna Carlshamre tycker om träffarna: 

- De är lärorika och roliga.

Och att det är kul är det viktigaste, säger kuratorn Lotta Kickert, som leder gruppen:

– Många gruppverksamheter har väl handlat om att fokusera på det är som dåligt. Här försöker vi vända på det och fokuserar på det som är bra; Vad som är kul i livet, vad som är bra och att vi själva kan påverka saker när det gäller hur vi lever, säger hon.

Tjejerna tycker att gruppen gjort skillnad för dem:   

– Jag tror att jag kommer att ta med mig gemenskapen härifrån. Vi har haft så kul och hittat på så mycket roligt. Och så kan man tipsa andra om hur ungdomsmottagningen är, att de inte alls är som de tror, säger en av tjejerna.

– Jag har fått med mig massor. Vi pratar mycket om gymnasiet, hur man ska välja och vad man ska välja. Det är ju ett sådant stort steg i livet, säger Laura Iberdemaj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista