Vara

Strandskydd där arena planeras

Uppdaterad 07:48
Delar av marken i Larv där Vara Horse Arena planeras är strandskyddad och innehåller fornminnen. Särskilda dispenser behövs för att få bygga på området, som är mycket kulturrikt.

Delar av marken i Larv där Vara Horse Arena planeras rymmer stora naturvärden som värdefull skog, betesmark med biologiska värden och fornminnen. Marken närmast Etterbäcken som rinner i området är strandskyddad.

- 100 meter från Etterbäcken och in i betesmarken är det strandskyddat område där det gäller särskilda regler för att få bygga, säger Gunilla Stangel på länsstyrelsens naturvårdsenhet i Mariestad.

Hon ser idag inte ser några särskilda skäl till att ge dispens.

Tidigare har en person ansökt om att få bygga vid Etterbäcken som rinner genom området, men fått avslag på grund av strandskyddet.

- Principiellt ska det göras samma bedömning för alla, säger Gunilla Stangel.

Särskilda skäl till att ge dispen skulle kunna vara att det finns vägar eller byggnader som avgränsar mot stranden.

- Det kan vara att det redan finns bebyggelse utmed stranden och att man bygger det nya huset bakom den befintliga bebyggelse, säger Gunilla Stangel.

Men samtidigt säger hon att det aktuella området idag är helt obebott, och finns ingen stora järnväg eller väg som avgränsar eventuell byggnation från stranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista