Belöning ska förbättra vårdgarantin

Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill belöna de landsting som är bäst på vårdgarantin. Nu håller SKL på att ta fram ett förslag till regeringen.
Förslaget går ut på att satsa upp emot 1,8 miljarder kronor på förbättrad vårdgaranti.

Västra Götalandsregionen rapporterar varje månad hur vårdgarantin undan för undan förbättras, från den ena månaden till den andra.

Men i de tre senaste mätta månaderna har antalet personer som hamnar utanför garantin ökat med ett tusental varje månad i hela landet.
Nu tycker arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting att det krävs ekonomiska incitament för att nå ända fram.

Förslaget handlar om att de landsting som har färre än 10 procent med patienter som hamnat utanför garantin får dela på 200 miljoner kronor.
Resten av pengarna skulle landstingen få genom ett belopp på 20 000 kronor för varje minskad patient som väntat längre än vårdgarantins 90 dagar.

Västra Götalandsregionen har det senaste året i genomsnitt haft 3 900 patienter som väntat längre än vårdgarantin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista