Fotbollsdomare anmäld efter match

En fotbollsdomare har anmälts till Västergötlands fotbollförbund efter en match i division fyra mellan IFK Tidaholm och IFK Skövde den gångna helgen.
Ett bortdömt mål skapade irritation på plan och nu anklagas domaren för att, efter matchen, ha hotat en av IFK Skövdes spelare.

I kamratmötet mellan IFK Tidaholm och IFK Skövde var stämningen allt annat än vänskaplig.
Matchen i sig var händelserik och slutade 3-3
Två Skövdespelare fick rött kort och totalt delades fem gula kort ut till de båda lagen.

Dessutom dömdes ett mål bort för offside och det var det som var upprinnelsen till det som skulle mynna ut i en anmälan från IFK Skövde till Västergötlands fotbollsförbund mot en av de assisterande domarna.

En av Skövdespelarna gjorde efter det bortdömda målet en gest med handen mot sina egna ögon, åt den assisterande domaren, och menade att domaren borde uppfattat att det inte var offside.

När senare slutsignalen ljöd ska den assisterande domaren, enligt spelaren, ha sagt åt honom ”gör du den där gesten en gång till så ska jag vänta på dig på parkeringen och ge dig en örfil så att ditt huvud snurrar”.

Spelaren lämnade då planen tillsammans med en lagkamrat som också ska ha hört den assisterande domarens hot.

Mats Karlén på Västergötlands fotbollförbund tycker det här är ett mycket svårbedömt fall på förhand. Han har själv tidigare aldrig varit med om att en domare blivit anmäld för hot mot en spelare och han vågar inte spekulera i vad för slags straff som kan bli aktuellt.
Men domaren kommer bedömas på samma sätt som en spelare eller ledare, enligt Karlén.

I anmälan som Västergötlands fotbollförbund fått från IFK Skövde tar föreningen upp ytterligare en sak som gör det hela än mer infekterat. Den anmälde assisterande domaren spelade så sent som förra året för IFK Tidaholm, alltså för ett av lagen som han nu dömde i matchen.
Men Mats Karlén tycker inte att det enbart är förbundets fel att domaren nu fick döma sin förra klubb.

Den anmälde domaren vill inte kommentera eller ens bekräfta att han sagt någonting överhuvudtaget efter matchen till någon av IFK Skövdes spelare.
Han säger också att han inte känner till att han blivit anmäld till förbundet.

Om drygt två veckor kommer förbundets dom och Mats Karlén ser allvarligt på den här typen av händelser.

- Vi måste försöka att respektera varandras roller och hålla oss till de normer som vi ju ändå tycker att vi har för fotbollen, och det gäller alla inblandade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista