Västra Götaland

1000-tals misslyckanden med vårdgarantin varje månad

Vårdköerna blir allt kortare i Västra Götaland. Det visar rapporten om tillgänglighet för mars månad.
Men fortfarande är det ungefär 3 900 patienter per månad som inte får vård inom ramen för vårdgarantin.
Roland Sultan är en av dem. Han får ha kvar skruvarna i ryggraden över sommaren:
– Det finns ju ingen vårdgaranti. Den fungerar ju helt enkelt inte, säger han.

Roland Sultan fördärvade ryggen när han arbetade inom industrin på 60-talet. För ett år och fem månader sedan opererades han och nu måste skruvarna som sitter i skelettet plockas ut.  

Vårdgarantin går ut på att en patient efter beslut om behandling (i Rolands fall en operation) ska få en tid inom 90 dagar. För en månad sen fick Roland Sultan ett samtal från sjukhuset. Han fick då beskedet att han inte skulle kunna få en tid inom tidsramen för vårdgarantin. Efter sommaren var beskedet och någon information om att få genomföra operationen i tid på annan ort fick han inte.

– Nä, de sa bara att jag skulle få en tid efter sommaren och då är det fem månader och inte tre som jag har väntat. Det har varit minst tre månader mellan varje steg i den här processen, säger han.

Vårdkonflikten trappas nu upp allt mer, och samtidigt oroar sig alla parter för vad strejken kommer att ge för effekter när det gäller vårdgarantin. Men Roland Sultan tycker att det är orättvist mot sjuksköterskorna att säga att strejken hotar vårdgarantin: 

– Man ska inte ta upp vårdgarantin som ett argument, för den fungerade inte innan strejken heller.