Mariestad

Förening tar över fyrarna i Mariestad

Sjöfartsverket vill ta bort fyrarna i Mariestad. Men några Mariestadsbor vill behålla fyrarna och planerar nu att starta en förening för att ta över ansvaret för dem.

Sjöfartsverket vill inte längre ha ansvaret för fyrarna i Mariestad. Skötseln av de fyra fyrarna Snuggen, Nolhagen, Snappudden och Rödskär kostar för mycket menar verket, som vill ta bort dem.

Nu vill några Mariestadsbor starta en förening för att själva ta hand om fyrarna.

- Mariestad har varit en sjöstad så länge staden har existerat. Fyrarna är ett kännetecken för Mariestad, säger Lennart Högstedt, en av dem som engagerat sig för fyrarna.

Vid ett möte ikväll ska han och andra engagerade bilda en föreningen som ska ta över ansvaret för fyrarna. Med en förening i ryggen kan de nämligen söka bidrag från stiftelser och andra organisationer, för att kunna finansiera underhållet av fyrarna.

- Jag har själv sett att betongfundamenten är i ganska dåligt skick, säger Lennart Högstedt.

I Mariestad har beskedet att en förening vill ta över ansvaret av fyrarna möts av mestadels positiva reaktioner, och Lennart Högstedt går numera under smeknamnet ”Den glade fyren”. Och det är inte bara för att fyrarna är ett kulturarv som som det är viktigt att få ha kvar dem, menar han:

- Vi har 1 500 fritidsbåtar i Mariestad, så nog är det viktigt att bevara fyrarna.