Inställda operationer i strejkens spår

35 inplanerade ortopedoperationer har ställts in vid sjukhusen i Skaraborg under den gångna veckan och orsaken är den pågående sjuksköterskestrejken.
Det framgår av en rundringning till sjukhusen, som Sveriges Radio Skaraborg gjort.

På torsdagen besökte Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund Skövde, där hon träffade sina strejkande medlemmar.
Hon är medveten om att strejken leder till att operationer måste ställas in, men menar att det är oundvikligt att tredje part drabbas.

- Tyvärr är det ju så att strejken vänder sig mot arbetsgivaren, men eftersom det är vård det handlar om så är det tredje man som också kommer få ta en hel del obehag.  

- Vi strejkar och lägger varsel på så sätt att det inte blir fara för allmänheten, alltså inte blir samhällsfarligt. Men det kommer vara konsekvenser för dem som inte har så stora behov, säger hon.

Enligt Anders Hagman, som är chefsläkare på Skaraborgs sjukhus, har vårdstrejken i Skaraborg hittills inte inneburit någon risk för patienterna.
Sjukhusen har klarat av patientbeläggningen, även om några få patienter har fått byta sjukhus.

Ett antal planerade operationer har ställts in på sjukhusen, bland annat 35 ortopedoperationer.

Kärnsjukhuset har fått dispens för röntgenverksamheten, för att kunna göra akut röntgen, men den planerade röntgenverksamheten är inställd.

Anders Hagman säger till Sveriges Radio Skaraborg att man nu fokuserar på att klara den akuta vården.

När Anna-Karin Eklund på torsdagen besökte de drygt 160 strejkande sjuksköterskorna från Skövde och Lidköping fick pressen inte delta under mötet.
Dörrarna till mötet stängdes resolut för att ingen strejkstrategi skulle läcka ut till motståndarna - alltså arbetsgivarna.

Sjuksköterskorna kräver 5 000 kronor mer i månaden som medellön. I nuläget ligger medellönerna omkring 24 000-25 000 kronor i månaden, enligt Vårdförbundets egen statistik.

Arbetsgivarna hävdar att sjuksköterskorna sedan mitten av 1990-talet haft en bättre löneutveckling än övriga grupper på arbetsmarknaden, och arbetsgivaren har därför hittills hårdnackat sagt nej till sjuksköterskornas krav.

Susanne Danielsson och Lisbeth Rehn från sjukhuset i Lidköping har strejkat under den gångna veckan för att försöka få upp sina löner med 5 000 kronor i månaden.
De är beredda att strejka länge till:

- Så länge det behövs, eller tills vi får igenom kraven rimligt i alla fall, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista