Karlsborg

Nytt hopp för regementet K3

Nu finns det nytt hopp för regementet K3 i Karlsborg.
I ett nytt sparförslag som diskuteras inom försvarsledningen finns K3 kvar i Karlsborg och kan till och med komma att utökas.

K3:s informationschef Jens Ramhöj vågar vara optimistisk när det gäller Karlsborgs chanser.

- Vi tycker att det är bra både för försvarsmakten som helhet och verksamheten i Karlsborg i synnerlighet, att man tagit intryck av de underlag som vi presenterat och kommit fram till ett alternativ, säger han.

Redan från början antyddes att det sparförslag som tidigare lanserats - och där Karlsborg skulle försvinna - mycket väl kan komma att förändras.

Dyr flyttnota
Och nu finns alltså en ny utredning där man tagit fasta på bland annat det faktum att det skulle kosta mycket pengar att bygga upp K3:s verksamhet någon annanstans.

Totalt sett handlar det om kostnader - enligt regementets egen beräkning - på minst 800 miljoner kronor för en flytt.

- Att splittra upp den verksamhet som idag finns i Karlsborg och dela upp den på flera orter anser vi skulle kostat mer än det smakat, säger Jens Ramhöj.

Andra får betala
Om det förslaget blir verklighet kommer istället andra orter att få betala priset för försvarsbesparingarna.

Att det är så tvära kast i beskeden kring försvarets besparingar beror inte bara på att det nu pågår en dragkamp mellan olika orter och regioner.

Den här gången har man medvetet valt att ha en öppen budgetprocess, till skillnad från till exempel 2004 års försvarsbeslut där mycket hemlighölls in i det sista.

Besked i december
I nästa vecka kommer ÖB:s sparförslag lämnas till regeringen, och ovissheten kommer därefter bestå i flera månader till.

- Inget förband kan slå sig till ro, utan arbetet med att påvisa vad ekonomin ligger i omflyttningar och nedläggningar kommer fortsätta. Sista ordet i den här processen kommer inte sägas förrän i december, säger Jens Ramhöj.