Mariestad

Bergheden vill ha djurförbud upphävt

Skaraborgska riksdagsledamoten Sten Bergheden från Mariestad fortsätter att bestrida det djurförbud som kommun och länsveterinär belagt honom och hans bror med.
I länsrätten vill han ha förbudet upphävt eller tidsbegränsat.

Det var ett tips till miljökontoret i Mariestad som ledde till att kommunens inspektörer besökte det stall som Sten Bergheden har tillsammans med sin bror.

De två hästar som fanns där var avmagrade och hade fått får lite foder och deras hovar var för långa eftersom de inte verkats på länge, skrev inspektörerna efter besöket.

Fick avlivas
Hästarna avlivades och en utredning om vanvård av djur kom igång. Till slut fattade länsstyrelsens veterinärenheten beslut om djurförbud.

Sten Bergheden och hans bror har sedan dess bestritt förbudet, både i tingsrätt och nu i länsrätt.

De menar att hästarna var gamla och hade blivit magra eftersom de av åldersskäl hade svårt att tillgodogöra sig födan, men att ponnyerna var familjens keldjur och att det därför varit otänkbart att avliva dem.

I förhandlingen i länsrätten i går möttes Sten Bergheden och hans bror å sin sida och miljöinspektör, veterinär och en expert på hovdjur å länsstyrelsens sida.

Vill ha djurförbudet hävt
Bröderna Bergheden vill att djurförbudet ska hävas helt eller åtminstone tidsbegränsas.

De menar att de utsatts för en komplott och att de döda kajor som låg i hästarnas vattenho placerats där med flit av någon som vill dem illa.

Länsveterinär Ulf Löfdahl säger till Radio Skaraborg att ingenting kan bortförklara det faktum att hästarna i stallet var magra och dåligt omhändertagna.

Länsrättens dom väntas inom kort.