Vara

Ingen drogförebyggande samordnare i Vara

Efter fem år drar Vara kommun nu in sin drogförebyggande samordnare.
I höst får flera tjänstemän istället dela arbetsuppgifterna mellan sig.
– Det är ju ingen som sitter och rullar tummarna idag, så jag tror att arbetet mot droger kommer att minska, säger Anneli Fredriksson som idag jobbar som drogförebyggande samordnare i Vara.

När länsstyrelsen inte längre vill gå in med pengar så drar Vara kommun in sin drogförebyggande samordnare från och med den 1 augusti.
Tjänsten kommer istället att fördelas på flera tjänstemän.
Det är en dålig lösning, anser Anneli Fredriksson: 

– Man behöver någon som lägger ved på brasan när det brinner, annars är risken att det svalnar av. Min farhåga är att ungdomar på sikt kommer att börja dricka alkohol tidigare och att fler använder andra droger. Jag hoppas att någon kommer att ta över stafettpinnen, men hur man ska kunna pressa in mer arbete i folks reda pressade scheman, det förstår inte jag. Det får väl bli omprioriteringar då, säger Anneli Fredriksson.   

Hon är orolig över att Vara kommer att göra samma misstag som flera andra kommuner har gjort, nämligen att först dra in samordnaren för att sedan upptäcka att det finns ett behov.
Under den tiden hinner mycket arbete gå förlorat, menar hon:

– Man får nästan börja om igen. Det handlar om ett par år av att bygga nätverk och se vad man ska jobba med, så man tappar mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista