Nazistisk kursgård på Varaslätten kan locka unga

Nazisternas försök att skapa en kursgård på Varaslätten kan göra att ungdomar i bygden värvas till rörelsen. Det tror polisen Greger Wahlgren, Sveriges frömste expert på sådana här grupperingar, som igår besökte Vara.
- Omgivningen kommer kanske inte att märka så mycket. Men däremot finns det en stor risk för nyrekrytering av unga som blir nyfikna på det här stället.
När nynazisterna försökte förvärva ett nedlagt väveri i Tråvad på Varaslätten så var avsikten att skapa en gemensam kursgård för alla främlingsfientliga grupper i Sverige. Det menar Greger Wahlgren, som är verksam i det brottsförebyggande rådet i Värmland. - Det handlar om en mötesplats. Man vill kunna ha utbildningar och konserter där. Kanske också ge ut tidningar och sköta internet därifrån, säger han. - Tyvärr kommer det här att ge en negativ prägel på kommunen. Greger Wahlgren har en god bild av nazisternas spridning över landet. Enligt honom så var förvärvet av det gamla väveriet utanför Tråvad första steget i en målmedveten strategi för att ge de här grupperna en fast bas i landet. De hade tidigare ett hus i Hjortkvarn söder om Örebro men det eldhärjades och sedan dess är har nynazisterna bokstavligen talat varit husvilla. Branden kom i ett läge när de här olika grupperna jobbade för att överbrygga tidigare motsättningar och skapa ett slags paraplyorganisation. Så därför grundade man en gårdsfond och började söka efter hus som ska bli en gemensam kursgård. - Organisationsmässigt är detta väldigt viktigt för dem. De kan då växa och de är beredda att satsa lite. Det märkte man i fallet med Hjortkvart, säger Greger Wahlgren.