Skaraborg

Fler hundar ormbitna i år

Ovanligt många hundar i Skaraborg har hittills i år blivit ormbitna och hundarna har blivit ordentligt sjuka av betten. Under våren har fler ormbett behandlats på Blå Stjärnans djursjukhus i Skara än under hela förra året.

Ormbett på hundar brukar inte dyka upp förrän i april eller maj, men redan i slutet av februari fick djursjukhuset in sin första ormbitna patient. Sedan dess har fler hundar än vanligt blivit ormbitna.

- De har kommit tidigare och varit mycket sjukare de hundarna som kommit in till oss, säger Birgitta Lövdahl som är veterinär på Blå Stjärnan i Skara.

Som hundägare gäller det att snabbt söka vård. Det är nämligen inte alla veterinärer som har motgiftet ormserum.

- Man kan inte förvänta sig som djurägare att alla veterinärer har ormserum hemma, för det är en väldigt dyr medicin. Bara medicinkostnaden går på mellan 5 000 och 6 000 kronor, berättar Birgitta Lövdahl.

Tidigare år har djursjukhuset gjort av med två till tre doser ormserum under ett år. Men bara nu under våren har fem hundar behandlats i Skara.

Birgitta Lövdahl tror dock inte att de stora djursjukhusen riskerar att få slut på ormserum senare i sommar.

- Vissa större ställen har mer resurser än andra, men då blir man ofta remitterad till något ställe som kan ge den behandlingen, och man brukar säga att man ska behandla dem inom det första dygnet, säger Birgitta Lövdahl.

De hundar som blivit bitna av huggormar i år har varit sjukare än vanligt, enligt veterinärerna.

- De har inte orkat någonting. De har haft väldigt, väldigt ont av ormbetten, de har blivit väldigt svullna och haft dålig cirkulation i kroppen, säger Birgitta Lövdahl.

Vad tänker ni om detta?

- Vi blir ju oroliga, vi vet ju inte varför hundarna blir så dåliga som de blir i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista