Mullsjö

I Mullsjö stannar läkarna

Medan vårdcentralerna i Skaraborg kämpar i motvind med att hitta läkare så är läget under kontroll i grannkommunen Mullsjö.
Där finns tillräckligt med vårdpersonal, och läkare som gör sin praktiska utbildning stannar gärna kvar.

På vårdcentralen i Mullsjö finns fyra läkartjänster. Till skillnad från de flesta kollegor har verksamhetschefen Susanne Wieland lyckats hålla full bemanning på sin vårdcentral. Under hennes tid som chef har bara en enda person slutat. 
På vårdcentralen arbetar de aktivt med arbetsklimatet:

– Det är viktigt att man ser och tar hänsyn till varandra. Själv går jag runt och säger god morgon varje morgon. Det betyder mycket för den enskilde, säger Susanne Wieland.  

Susanne Wieland betonar att de läkare som gör sin praktiska utbildning på vårdcentralen har en viktig roll, och att de måste tas väl om hand med bra handledning och tid till studier och reflektion. De fast anställda ska också få kompetensutveckling. De kan avsätta någon vecka varje för att förkovra sig. 

Men Maylin Hagman som är läkare på Mullsjö höjer ändå ett varningens finger. Hon säger att det snabbt kan gå snett om man tappar eller annan läkare - det kan bli en dominoeffekt som är svår att vända.

Hon påpekar också att de just nu har bra hjälp av tre läkare under utbildning, men att frågan är vad som händer när de försvinner:

– Det blir tufft då. Då får man en mycket större arbetsbörda. Inför hösten är vi bekymrade. Då är vi inte bra bemannade alls. Det räcker att en eller två slutar så blir det väldigt snart alltför tungt, säger Maylin Hagman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista