Lidköping

Fem veckors kö till familjerådgivning

Antalet par från västra Skaraborg som söker hjälp hos familjerådgivningen i Lidköping bara ökar.
Men på grund av underbemanning kan väntetiderna till ett besök ibland bli fem veckor eller längre, vilket anses oaccetabelt för ett par som genomlider en relationskris.

Familjerådgivningen i Lidköping har tre anställda, och tar emot par från kommunerna i västra Skaraborg, nämligen Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara.

I fjol genomfördes nästan 900 behandlingssamtal med par som var inne i en kris, och där skilsmässa var en lösning. Istället för att få en besökstid inom 14 dagar så tvingades många vänta fem veckor eller längre.

- Då kan det innebära att de inte orkar vänta, utan istället finner lösningar på egen hand mitt i sitt kaos, som inte blir så bra, säger Maria Toll, som är familerådgivare i Lidköping.

Fler relationer kan räddas
Hon tror att fler parförhållanden skulle kunna räddas om familjerådgivningen kunde ta emot dem snabbare.

Det är kommunikationsproblem i form av ständiga gräl, tystnad, sexuell olust och otrohet - och inte minst stress - som ligger bakom att allt fler par vill ha hjälp med sina förhållanden.

- Allt det praktiska, alla plikter, tar överhanden. Istället för ett par blir man två ensamma personer, säger Maria Toll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista