Försvaret tog inget ansvar för dödsskjutning

Sannolikheten är låg för att någon ska ställas till svars för dödsskjutningen av en 20-årig soldat på P4 i Skövde i fjol.
Det fruktar Lars Holmgren, som för tolv år sedan miste sin son på samma sätt vid en skjutövning i Stockholm.
– På högkvarteret sitter de väl bara och petar näsan. De tar inget reellt ansvar, säger Lars Holmgren.

För tolv år sedan dödades Lars Holmgrens son av ett skott i ryggen vid en övning i Stockholm. Parallellerna till dödsfallet i Skövde är många. Övningen var likartad, och båda offren skottskadades i ryggen.  

Nu fruktar Holmgren att resultaten av utredningarna ska bli desamma som för 12 år sedan. Då var Holmgren kritisk till att polisen aldrig tog upp arbetsmiljöfrågan. Familjen gick därför vidare och gjorde en egen anmälan om arbetsmiljöbrott. Fallet hamnade så småningom hos Riksåklagaren, som lade ner det:  

– Han sa ungefär såhär ”ja, det var ju trots allt en annan värnpliktig som sköt”. Det var ju inte det vi var ute efter utan frågan hur man kan utsätta folk för att kunna göra så stora fel. Och något är ju fel när man kan göra samma sak igen. Så enkelt är det…    

Det enda resultatet av alla utredningar blev att Arbetsmiljöverket skrev rekommendationer om säkerheten vid skjutövningar, rekommendationer som sedan ledde till en förändring av försvarets rutiner.  

Men den enhet inom försvaret som hade ansvar för uppföljningen av de nya rutinerna har lagts ned. Statens haverikommission har därför fått i uppgift att utreda om rutinerna verkligen genomfördes, och om de följts eller inte vid olyckan i Skövde i fjol. Före midsommar väntas utredningen bli klar. 

Dödsskjutningen i Skövde har inneburit att Lars Holmgren nu upplever sin mardröm på nytt. Han hoppas att Försvarsmakten tar sitt ansvar den här gången:  

– Precis som 1996 så anser jag att man måste gå uppåt i organisationen. Det måste hamna hos någon som har pengar, för pengar och ansvar hör ihop.

Tidigare rapportering: