Skaraborg

Kommunhus stänger ute vissa

Enligt regeringens vision ska offentliga miljöer vara handikappanpassade om två år - 2010. En kartläggning som Sveriges Radio gjort visar att långt ifrån alla kommunhus är tillgängliga för personer med funktionshinder.

- Mariestad har ett nyrenoverat kommunhus, men problemen för funktionshindrade börjar redan i trappan vid entrén, säger Jörgen Nielsen från tillgänglighetsrådet.

En trappa med ledstång som för reumatiker kan vara svår att greppa om och så hissen, som Jörgen Nielsen menar är svår att överhuvudtaget manövrera.

Men Mariestads kommunhus är inte det enda i Skaraborg som inte är helt tillgängligt.
* I Karlsborg är hissen svår att använda för synskadade.
* I Töreboda måste besökare öppna dörrar manuellt både för att åka hiss och träffa tjänstemän.
* I Falköping saknas lokal för elöverkänsliga.
* I Gullspångs kommun krävs ombyggnation av kommunhuset i Hova för att byggnaden ska bli tillgänglig för alla samhällsmedborgare.

Essunga bäst
Bäst klarar sej till exempel Essunga, som bygger om sitt kommunhus i år. Byggnaden ska bli helt tillgänglig, lovar kommunen. I Hjo utreds just nu om kommunfullmäktigesalen ska flyttas eller bli kvar där den ligger i dag men istället få en särskild hiss.

Mer att göra
I Lidköping kan rullstolsburna ta sig fram överallt i kommunhuset, men förbättringar kan fortfarande göras menar kommunen och syftar främst på skyltning, ljussättning och röststyrda hissar.

I Mariestad tycker Jörgen Nielsen att det är synd att kommunhuset inte är till för alla.

- Här finns alla viktiga myndigheter och alla borde kunna ta sig dit utan att behöva hjälp, menar han.