Tony Stigsson åter inför rätta

Uppdaterad 10:37
På måndagen inleddes den sex dagar långa rättegången mot före detta generalmajor Tony Stigsson, som misstänks ha förvarat hemliga handlingar i hemmet.
Det här är en rättegång som har dröjt länge.

Våren 2005 greps generalmajor Tony Stigsson, som bland annat har varit chef för P4-regementet.

Han var då misstänkt för misshandel och våldtäkt på sin dåvarande fru. Han dömdes senare till tre månaders fängelse för misshandel.

Hittade handlingarna
Det var i samband med den utredningen som polisen hittade kvalificerat hemliga handlingar i hans bostad och på flera andra ställen.

Förundersökningen om grov obehörig befattning med hemliga handlingar tog fem månader, men sedan har rättegången förhalats, eftersom Tony Stigsson gång på gång har krävt kompletteringar.

Lönen kvar
Vad som samtidigt drog ut på tiden var frågan om Stigsson skulle få behålla sitt jobb efter misshandelsdomen, först i år, i slutet av april, kom beskedet att han avskedas.

I förra veckan uppdagades det att han fortfarande hade kvar sin lön på runt 65 000 kronor i månaden, eftersom ansvarsnämnden trots upprepade försök inte hade lyckats delge honom beslutet.

På måndagsförmiddagen dök ansvarsnämnden dock upp utanför rättssalen och beslutet delgavs. Därmed har hans anställning upphört även formellt.

Sex dagar
Rättegången om de hemliga handlingarna hålls i Stockholms tingsrätt och beräknas hålla på i sex dagar.