Otterbäcken

Planer på jätteanläggning för grön energi

Planerna på ett unikt bioenergicenter tar nu form i Gullspång.
Idén är fem olika anläggningar som tillsammans ska ge grön energi.
Det talas om investeringar på 1,5 miljarder kronor.

Planerna på det som kallas bioenergikombinatet och som ska placeras i Gullspång är jättelika. Stora markområden i Otterbäcken i närheten av företaget Vänerply skulle tas i anspråk, och tanken är att fem olika anläggningar ska producera olika former av drivmedel, pellets och konstgödsel. Det är främst biprodukterna från plywoodproducenten Vänerply som på det här sättet ska tas tillvara. 

De fem anläggningarna som är aktuella är biogasproduktion, en pelletsanläggning, en konstgödselstation, etanoltillverkning, och också en produktion av el och ånga som skulle göra projektet helt självförsörjande.

Tidigare har bland annat etanol producerats på vissa håll producerats direkt från spannmål. Något som har kritiserats. Men spannmål kommer inte att användas i anläggningen i Gullspång. Förebilden till projektet finns i USA där en liknande anläggning som också helt och hållet använder sig av trärester för att producera grön energi.

Utredningen om bioenergicentret väntas bli klar i början av juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista