Försvaret struntade i nya säkerhetsrutiner

Efter en dödsolycka vid en skjutövning fick Försvarsmakten nya rutiner. Ändå inträffade en liknande olycka där en soldat i 20-årsåldern dog. En av orsakerna kan ha varit att rutinerna aldrig genomfördes.  
Det visar den utredning som nu görs av Statens haverikommission.
– Vi kan konstatera att allt inte är genomfört, säger Agne Widholm som ansvarar för utredningen.

Frågan hur en 20-årig soldat kunde dödas av en kula i ryggen vid en övning i Skövde den femte december i fjol utreds fortfarande av Statens haverikommission.
Men nya uppgifter gör nu att utredningen tagit ett kliv framåt.

– Vi tittar på likheterna mellan händelserna. Åtgärderna som beslutades om då hade ju haft effekt på den senaste händelsen, om de hade varit genomförda, säger Agne Widholm. 

Det handlar om ett liknande fall som inträffade för tolv år sedan, då en annan 20-åring dog av ett skott i ryggen. Försvaret skrev då om rutinerna vid skjutövningar för att förhindra att något sådant skulle hända igen. Men rutinerna har inte genomförts fullt ut enligt Statens haverikommission, som fortfarande har vissa delar kvar att reda ut innan utredningen är klar. 

– Vi har några ytterligare undersökningar att göra men min bedömning är att de inte kommer att at så lång tid, så vi är nog färdiga före midsommar, säger Agne Widholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista