Vara

Trollkarl showade om klamydia

I en kraftsamling mot könssjukdomen klamydia får gymnasieelever i Skaraborg den närmaste veckan se en specialskriven föreställning om sjukdomen, av och med trollkarlen och konstnären Carl-Einar Häckner.
– Det handlar om närvaro, kärlek och närhet och vad man får sota med om man gör fel, säger Häckner.

De senaste sju åren har antalet fall av klamydia ökat stadigt, men bara ett par undantag. Förra året ökade antalet smittade personer i Västra Götaland med 30 procent under första halvåret jämfört 2006. I hela landet var siffran ännu högre - en ökning med 50 procent. 

I ett försök att stoppa utvecklingen har Carl-Einar Häckner hyrts in för att ta sig an ämnet i form av en specialskriven föreställning.

Idag (måndag) fick elever på Lagmansgymnasiet i Vara se föreställningen.

- Jag tror att de tyckte att den var bra. Det kändes som att de skrattade som fan, säger Häckner.  

- Det VAR jättebra. Han har talets gåva och man blir väldigt intresserad vad han än pratar om, säger Viktor Lindelöv, elev på skolan.  

Matilda Svensson och Susanna Lindberg, även de elever, berättar att de inte pratas särskilt mycket om klamydia i skolan och att en föreställning är ett bra alternativ till traditionell sexualundervisning:

– Man lyssnar bättre såhär, för det är lite roligare.

– Man tar in mer när man lyssnar på någon som kommer utifrån, för då vet man att skolan tagit initiativet och att det verkligen är viktig att prata om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista