Stigsson nekar till brott

En av Skövderegementet P4:s tidigare chefer, Tony Stigsson, blev på måndagen formellt av med jobbet inom Försvarsmakten.
Samtidigt inleddes rättegången om hans vårdslösa hantering av kvalificerat hemliga handlingar.
- Han förnekar brott, säger Stigssons advokat Gunnar Falk.

Tony Stigsson hade klättrat vidare från regementet P4 men bodde kvar i Skaraborg när han greps i mars 2005 och senare dömdes till tre månaders fängelse för misshandel av sin före detta hustru.

I samband med den utredningen hittades kvalificerat hemliga handlingar utspridda i hemmet. Bland papperen fanns bland annat utvärderingar av hemliga svenska specialförbands stridsinsatser utomlands, beredskapsorder för specialförband och dokument om framgångsrika underrättelseoperationer. Totalt handlade det om 70 hemligstämplade handlingar.

Varken Stigsson eller hans advokat Gunnar Falk har än så länge gett någon förklaring till hur handlingarna hamnade hemma hos Stigsson, men Gunnar Falk säger att det rent generellt inte är konstigt att en hög officer tar med sig arbete hem: 

– Har man en sådan arbetsbörda som min huvudman har haft, så har man ibland papper med sig hem. Han var varit i tjänst dygnet runt, alla dagar på året, och hade inte kunnat fullfölja sin tjänst om han inte hade haft tillgång till de handlingar som han är skyldig att ta del av.   

Rättegången beräknas pågå i fem dagar till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista