Lidköping

Lidköpings sjukhus stängt i vårdstrejken

Uppdaterad 15:22
Klockan tolv idag stängde samtliga åtta avdelningar på Lidköpings sjukhus när Vårdförbundets tredje strejkvarsel trädde i kraft. Redan i morse stängde akuten på sjukhuset.
Inget sjukhus i Skaraborg har hittills drabbats så hårt av strejken.

Fram på eftermiddagen hade hittills ett litet antal patienter sökt sig till sjukhuset, och då hänvisats till andra vårdgivare.

- De som kommer hit själva med akuta problem kommer hänvisas till Kärnsjukhuset i Skövde eller få hjälp med transport dit, säger Carina Karlsson verksamhetschef vid Lidköpings sjukhus.

Omflyttningar fortsätter
De flesta vårdplatser stod redan i morse utan personal och hade tömts på patienter. Ytterligare ett antal patienter flyttades under förmiddagen - främst till Kärnsjukhuset i Skövde, där personalstyrkan nu stärks.

Chefsläkaren Anders Hagman på KSS säger till Radio Skaraborg att liknande varsel tidigare lagts mot sjukhusen i Kungälv och Alingsås, och att erfarenheten där visar att det går att hantera situationen.

Kallade ska komma
Det går nu inte att söka till eller att bli inlagd på sjukhuset i Lidköping men fortfarande finns en liten del av mottagningsverksamheten kvar.

Den som har fått en kallelse och en tid för besök i Lidköping ska nämligen fortfarande vända sig dit liksom de patienter som har en öppen retur till sjukhuset.

- Det gäller de svårt, ofta cancersjukas rätt till en vårdplats på sjukhuset. Den gäller och det finns personal här att ta hand om dem, säger Carina Karlsson.

Akuta fall till KSS
Akuta olycksfall och sjukdomar hanteras däremot av Kärnsjukhuset i Skövde - från och med halv åtta idag.

- En strejk är alltid ett misslyckande för båda parter och jag hoppas att den får ett snart slut, vi har inte fått något slutdatum för strejken på Lidköpings sjukhus, säger Carina Karlsson.

Mariette Björk, som är samordnare för Vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus, beklagar upptrappningen men menar att den är nödvändig. Hon säger att stämningen bland medlemmarna fortfarande är god, och att de känner att de har allmänhetens stöd.

- Vi får mail och vi får brev, och även i tidningar och media så är det väldigt positivt från allmänheten, säger Mariette Björk.

Inte tillräckligt tuffa varsel
I morgon onsdag har strejken pågått i en månad, och Mariette Björk tycker att strejken hittills gått bra, men säger att Vårdförbundet kanske inte lagt tillräckligt tuffa varsel eftersom arbetsgivaren fortfarande inte kommit tillbaka till förhandlingsbordet.

- Men medlarna träffar ju båda parter mycket tätare nu, så det kanske ljusnar i horisonten, säger hon.

På stan i Lidköping så var vetskapen om att strejken nu nått Lidköping knapp.

- Jag vet inte mycket, men jag tycker det är tragiskt. Alla som behöver vård och hjälp och inte kan få det. Jag hoppas det tar slut med detsamma, säger Lidköpingsbon Solveig Rydén.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista