Utelåst rom får skadestånd

Uppdaterad 16:38
En kvinna som blev utelåst från sin lägenhet blev diskriminerad för att hon är rom och ska ha 50 000 kronor i skadestånd från sin hyresvärd. Det är innebörden i en dom som Lidköpings tingsrätt avkunnade i dag.

Det var Diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde hyresvärden från västra Skaraborg, efter att en kvinna med tre barn plötsligt upptäckte att låset på hennes lägenhet blivit utbytt.

Hyresvärden har hävdat att kvinnan vräktes för att hon inte betalat hyran i förskott, men tingsrätten slår fast att kvinnan vräktes för att grannarna inte ville ha ”zigenare” i huset.

DO krävde ett skadestånd på 120 000 kronor, men Lidköpings tingsrätt anser att 50 000 kronor är mer rimligt.

- Vi har fått ett rekordskadestånd enligt lagen om förbud mot diskriminering. Skadeståndet är också en markering från tingsrättens sida att det här är en allvarlig kränkning, säger Ulrica Dietersson på DO.

Till det kommer att hyresvärden också ska stå för DO:s rättegångskostnader, på 65 000 kronor plus ränta.

DO nöjer sig med det och kommer inte att överklaga domen. Det återstår att se om hyresvärden gör det. Oavsett vilket så tror Ulrica Dietersson att domen kommer att få effekt.

- Vi har inte så mycket praxis än på diskrimineringsområdet, så varje dom som kommer ger vägledning för nästa fall som ska prövas. Och inte minst ger den effekt gentemot hyresvärdarna i landet om att så här få rman inte bära sig åt, säger Ulrica Dietersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".