Töreboda

Ekologisk mjölk från jätteladugård

Sveriges hittills största gård för ekologisk mjölkproduktion byggs nu mellan Töreboda och Mariestad.
Det är sju växtodlingsbönder som tillsammans satsar 70 miljoner kronor på sitt företag Vadsbo Mjölk, med plats för 1 100 mjölkkor och lika många ungdjur.

Den kraftiga ökningen av mjölkpriset senaste året ger bönderna en flygande start jämfört med hur det såg ut för tre år sedan, när de började räkna på satsningen. 

– Vi kalkylerade då med 2,55 kronor per liter mjölk, och idag ligger det kanske en krona högre upp, säger Håkan Samuelsson som är en av delägarna. 

Prishöjningen senaste året med en krona litern ger Vadsbo Mjölk AB en extrainkomst på 28 000 kronor om dagen. 

Storätare
Det som ligger bakom storsatsningen är de 2 000 hektar ekologiskt odlad vall och baljväxter som delägarna producerar. Vallen ger korna mat och de stora mängder gödsel som produceras förs tillbaka till åkerjorden. 

250 djur har hittills köpts in, och nästa sommar är det meningen att mjölkningen ska vara igång i den nya jätteanläggningen utanför Töreboda. 

När produktionen är igång för fullt om några år kommer korna att producera 100 kubikmeter gödsel varje dygn. De kommer samtidigt att käka 50 ton foder om dygnet. Kobesättningen ska producera 28 ton ekologisk mjölk per dag. 

Vadsbo Mjölks vd Lars Svensson tror att den stora stallmiljön är bra för korna: 

– Vi bygger allt för att det ska vara lätt att hålla rent - betong och hårdgjort - och vi tänker på smittskydd. Vi har avdelningar så vi kan skilja bort individer som visar någon form av sjukdomssymptom.  

Han tror inte att anläggningens storlek kommer att möta något motstånd bland konsumenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".