Tidaholm

Lekplats anpassas till funktionshindrade

Tidaholm ska till hösten få sin första kommunala lekplats som är anpassad till barn med funktionsnedsättning.
Efter att föräldrar i kommunen kritiserat de offentliga lekplatserna lovade kommunen att göra något åt saken. Och nu ska lekplatsen i stadsparken göras mer tillgänglig.

För 100 000 kronor ska den bortåt 20 år gamla lekplatsen göras mer tillgänglig för barn med funktionshinder. Ett lekhus ska få en trappa och sanden som idag täcker lekplatsen ska bort, för att det ska bli lättare att ta sig fram.  

– Framkomligheten till lekredskapen kommer att hårdgöras med plattor, och sedan runt själva leksakerna blir det istället för sand så blir det fallskyddsmattor, berättar Olle Kling, arbetsledare på gatu- och parkenheten i Tidaholms kommun. 

Lek för alla
Föräldrarna Lena Ask och Pär-Ola Olausson har kämpat för en anpassad lekplats i flera år, och de är nöjda över beskedet att kommunen nu avsätter pengar till det. 

– Man kan i alla fall ta sig till gungor och vad det nu är som finns på lekplatsen. För sanden är svår när man inte kan gå eller sitter i rullstol, säger Pär-Ola Olausson. 

Det viktigaste är att barnen kan vara med i lekarna, och känna sig delaktiga i leken, menar föräldrarna:  

– Att barn med olika funktionshinder kan vara med och leka i samma omfattning som alla andra, och den möjligheten finns ju inte idag, säger Lena Ask.  

Till hösten ska alltså en av Tidaholms 20 offentliga lekplatser ha anpassats för barn med funktionshinder, men Olle Kling på gatu- och parkenheten säger att det behövs fler: 

– Jag skulle vilja ha resurser så vi kan fortsätta detta jobbet, för behovet finns.  

Grästorp bäst
En undersökning som Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar gjorde 2006 visade att bara en av 100 kommunala lekplatser i landet var anpassade för barn med funktionshinder. Och nu, 2008, är fortfarande långt ifrån alla lekplatser förbättrade.  

I till exempel Skövde finns det idag ingen anpassad lekplats, men till hösten ska det finns två. I Skara har två av de kommunala lekplatserna anpassats till viss del, och Grästorp har fem av kommunens 15 lekplatser gjorts mer tillgängliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista