Ldiköping

Ungdomar döms för skenavrättning

I mars blev en ung man misshandlad och utsatt för en skenavrättning i en lägenhet i Lidköping. På onsdagen dömdes fyra ungdomar - 15 till 19 år gamla - för misshandeln.

Det var i slutet av mars som en 19-åring, två 17-åringar och en 15-åring misshandlade den unge mannen i lägenheten.

19-åringen menade att ynglingen var skyldig honom 500 kronor, och han var också den som var mest framträdande i det som sedan skedde.

Fyrade av pistol
De fyra ungdomarna misshandlade den unge mannen med örfilar, knytnävsslag och sparkar.

19-åringen tog sedan fram en avbitartång och hotade att knipsa av hans fingrar Sedan tog 19-åringen fram en pistol - och avfyrade också pistolen som inte innehöll någon kula. Den misshandlade ynglingen uppgav senare för tingsrätten att han kände dödsångest under skenavrättningen.

Tände eld på hans kläder
Han stänktes sedan ner med aceton och 19-åring tände på hans kläder. En av de 17-åriga killarna slängde då en filt över honom så att elden slockande.

Den drivande 19-åringen döms till fängelse i ett år och åtta månader, han ska också betala skadestånd på drygt 37 000 kronor till den unge mannen som blev misshandlad.

De två 17-åringarna döms till ungdomsvård respektive ungdomstjänst. Den 15-åriga flickan döms till också hon till ungdomsvård.

Alla tre ska var och en betala skadestånd på runt 5 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista