Skövde

Dyrt att lägga ner Skövde garnison

Försvarsmakten skulle inte spara några pengar på att lägga ner den militära verksamheten i Skövde. Som förslaget nu ser ut skulle en nedläggning istället betyda en extra kostnad på över två miljarder kronor.
Det visar P4: s egna beräkningar som nu skickats till högkvarteret.

Regementet P4 har med kort varsel svarat högkvarteret på frågan vad det skulle kosta att helt lägga ner all militär verksamhet i Skövde.

Scenariot är att flytta Trängregementet till Halmstad, Markstridskolan till Kvarn i Östergötland samt att flytta delar av P4 till Revinge i Skåne och lägga ner resten. P4: s slutsats är att det skulle bli dyrt, så dyrt att det inte vore värt besväret: 

– Verksamheten inom P4 är idag så unik att den inte kan läggas ner utan måste flyttas till annan ort. Det skulle rendera en extra kostnad på ungefär två miljarder kronor, säger Per Dahlgren, stabschef på P4.  

Över 1 200 personer beräknas arbeta inom försvaret i Skövde. Betydligt fler är i förlängningen beroende av försvarets verksamhet för sin försörjning.
Skövde garnison är idag den femte största arbetsgivaren i Skövde, strax efter Volvo personvagnar, men nu är frågan hur länge till... 

– Jag vill inte spekulera i det. Försvarsmakten ska gå in med ett svar till politikerna i juni. Då kommer väl våra siffror att redovisas öppet, säger Per Dahlgren.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".