Falköping

Fångprotester mot att Holmängen stängs

Fångar på anstalten Holmängen i Gudhem utanför Falköping protesterar nu mot att verksamheten läggs ner vid månadsskiftet.
Protesterna riktar sig både mot att deras omtyckta anstalt inte får vara kvar, men också mot att Kriminalvården nu går mot allt färre men större anstalter.

30 intagna finns i dag på den lilla anstalten Holmängen, som mer eller mindre liknar en vanlig lantgård, belägen i Gudhem utanför Falköping.
Husen är omgärdade av hagar och i närheten finns en damm där anstalten sköter en fiskodling.

Verksamheten syftar till att förbereda långtidsdömda för ett liv i frihet. Holmängen är det sista steget på vägen mot ett liv ute i samhället.

Men nu ska anstalten stängas och de intagna flyttas till andra större anstalter.
Kostnaden för hyran läggs på Statens Institutionsstyrelse, som till 2014 måste betala 2,4 miljoner om året för den tomma anstalten.

Ulf Wiberg, som är ordförande i fångarnas förtroenderåd på Holmängen är tillsammans med sina medfångar kritisk till att anstalten ska stänga.

- Vi är ekonomiskt billigast i Sverige med bland de absolut bästa resultaten som finns, vi har inga problem med säkerheten över huvud taget, personalen känner sig trygg på arbetsplatsen - och då läggs den anstalten ned! säger Ulf Wiberg.

Personalen på Holmängen hänvisar till Regionchefen som sitter i Göteborg, men säger att de tycker att det är synd att anstalten måste stänga, och att verksamheten fungerat mycket bra.

Och Ulf Wiberg undrar hur Kriminalvårdens ledning resonerat när beslutet om nedläggning fattades.
- Det går ju på tvärs med deras egen arbetsbeskrivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista