Hjo

Kommunalchef kan ha försökt tysta anställda

Ett försvunnet papper orsakar turbulens i omvårdnadsförvaltningen i Hjo. Tre anställda menar att en kommunalchef försökt få dem att skriva på pappret som skulle förbinda dem att inte prata med journalister eller andra intresserade om problem som kan uppstå inom omvårdnadsförvaltningen.

Tre anställda säger sig ha fått ett brev där de skulle underteckna lojalitet med arbetsgivaren. De anställda skrev inte på utan ville tala med facket först. Då drogs papperet tillbaka av den aktuella chefen, och sen dess har ingen sett till det här dokumentet.

Kommunen hävdar att det inte finns överhuvudtaget, och nu vill fackförbundet Kommunal att arbetsgivaren reder ut det här.

- Om anklagelsen stämmer är det allvarligt. I så fall kan det vara en inskränkning i den grundlagsskyddade rätten till meddelarfrihet, säger  Bengt-Göran Karlsson ordförande för Kommunal i Hjo. Han vill nu ha besked från kommunledningen.

Men det är inte bara detta som facket vill prata med arbetsgivaren om. Inom omsorgen har det varit en turbulent tid senaste året med organisationsförändringar och flera är idag sjukskrivna.

Bengt-Göran Karlsson vill veta varför sjukskrivningstalen inom omsorgen är såpass höga.

- Vi vill ha svar på vad kommunen planerar att göra åt att omvårdnadsförvaltningens anställda har  högre sjuktal än andra kommunanställda och varför det är så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista