HJO

Ny kritik mot Hjos kommunalråd

Inom loppet av ett och ett halvt år har kommunchefen i Hjo Pia Renman fått sin lön höjd från 50 000 till 60 000 kronor. Nu ifrågasätts hanteringen kring lönelyftet av Göran Magnusson, som tidigare varit revisor i kommunen.

Göran Magnusson menar att kommunalrådet Catrin Hulmarker ensam beslutat om lönehöjningarna för sin kommunchef, vilket är ett brott mot reglerna.

- Ett sådan beslut ska enligt ett delegationsbeslut som är antaget ska sådana beslut fattas av kommunastyrelsens arbetsutskott, säger Göran Magnusson som hävdar att ledamöter i kommunstyrelsen inte haft en aning om detta.

Han säger också att kommunledningen inte heller i efterhand har meddelat berörda parter om höjningarna.

Tidigare konflikt
Göran Magnusson som tidigare varit bland annat revisor och omvårdnadschef i Hjo kommun, är samme man som också anmält kommunen till Justitiekanslern för bland annat inskränkning i meddelarfriheten. Även i det bråket är det Pia Renman som pekas ut som ansvarig.

Man kan om man vill se det här bråket om lönehöjningrana som en upptrappning av den konflikten.

Lagbrott?
Göran Magnusson hoppas nu att kommunens revisorer agerar för han menar att hanteringen är regelvidrig.

- Jag anser att det är rent brottsligt att göra på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista