Stora skillnader för dagisföräldrar

Det är stora skillnader i Skaraborg när det gäller att ge förskoleplats till barn från andra kommuner. Det är ofta arbetspendlare som kan ha intresse av barnomsorg i den kommun där man arbetar. I västra Skaraborg är barnomslorgen gränslös, men i Skövde kommun är det stopp för alla som bor utanför kommunen.

Ett stort antal personer pendlar varje dag in från andra kommuner till sina jobb i Skövde, och en del av dem vill gärna ha dagisplats för sina barn i samma kommun som de jobbar. Hittills har i alla fall fristående förskolor haft vissa möjligheter att ta emot barn från andra kommuner - under förutsättning att barnens hemkommun betalar för den platsen. Men nu stoppas den möjligheten.

Kommunens skolstrateg Linnea Svensson tycker inte att det är något konstigt med det.

- Vi ska först och främst serva våra egna medborgare. Skulle vi säga ja till alla som söker skulle det behövas en ny dagisavdelning, säger hon.

I västra Skaraborg ser det helt annorlunda ut. Där samarbetar sex kommuner, vilket gör det möjligt för föräldrar att bo i en kommun men jobba och ha barnomsorg i en annan kommun.

Markus Strid bor i Holmestad i Götene kommun, men arbetar i Skara där han också har förskoleplats för barnen.

- Det betyder mycket både i bensinpengar och tid att slippa åka till Götene när jag ändå ska till Skara, säger Markus Strid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista